nedjelja, 16. prosinca 2018.

Wayne Gretzky

Wayne Gretzky se rodio 26. siječnja 1961. godine. On je kanadski bivši profesionalni hokejaš.I bivši glavni trener. Igrao je 20 sezona u National Hockey League(NHL) za četiri momčadi od 1979. do 1999. godine. Nadimak "Great One" , nazvan je " najvećim hokejnikom ikad " mnogih sportskih igrača, igrača i lige sebe. Žena mu se zove Janet Jones. Ima dvije kćeri i tri sina: Paulina,Trevor,Emma,Tristan i Ty. Omiljen broj mu je 99.

Charles Chaplin

Chaplin bez šminke
Charles Chaplin,poznatiji kao Charlie Chaplin,rođen je 16.travnja 1889.godine u Walworthu u Londonu. Bio je engleski glumac, zvijezda nijemog filma, redatelj, scenarist i glazbenik. Chaplin je jedan od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma. U svojim filmovima je nastupao kao glumac, redatelj, scenarist, producent i skladatelj glazbe. Karijera mu se protegnula na 65 godina. Svoj lik Skitnice je napravio po događajima iz svog djetinjstva. U svom životu je imao 5 žena: Hetty Kelly,Mildred Harris,Lita Grey, Paulette Goddard i Oona O'Neill.Ni sa jednom nije bio dugo u braku.
Chaplin je plivao, igrao tenis, malo pušio i rijetko pio. Međutim, njegovo zdravlje počelo se pogoršavati krajem šezdesetih, nakon završetka njegova zadnjeg filma, Grofice iz Hong Konga. U zadnjim godinama je jako oslabio te je umro u snu na 25. prosinca 1977. 1 ožujka 1978. njegovo tijelo je ukrala skupina poljskih i bugarskih mehaničara u pokušaju da iznude nešto novca od njegove obitelji. Plan je propao, lopovi su uhićeni, a tijelo je ponovno pokopano 11 tjedana poslije blizu Ženevskog jezera. Ovaj put je tijelo pokopano ispod debelog sloja betona kako bi se spriječili mogući ponovni pokušaji.Glumio je režirao mnogo filmova,a neki od njih su:
  • Moderna vremena
  • Veliki diktator
  • Mališan
  • Chaplin
  • Svjetla velegrada
    Spomenik Chaplinu u Veveyu



Informatika

Steve Jobs je bio izvršni direktor, biznismen i dizajner tvrtke Apple čiji je suosnivač. Rođen je 24 veljače 1955. Zajedno sa Steveom Wozniakom napravio je Blue box. Blue box je uređaj koji je omogućavao besplatno telefoniranje tako da je "hakirao" telefonske signale. Ubrzo nakon toga,Jobs i Wozniak su odlučili napraviti najsnažnije,najmanje i najelegantnije računalo toga doba. Par je u tome uspio i tako je nastalo prvo osobno računalo- Apple I. Računala su proizvodili u garaži Jobsovih roditelja(ukupno su proizveli 63 primjeraka). Uskoro nakon toga su zajedno osnovali tvrtku Apple Computer(danas Apple Inc.).  Apple I je bio hit u tadašnjim razmjerima, no proboj na svjetsko tržište i današnji ugled im je omogućio Apple II. Nakon uspjeha prva dva računala, Apple je u prodaju pustio Apple III. Apple III je bio potpuni neuspjeh zbog visoke cijene i čestih pregrijavanja. Jobs je bio djelomično kriv za pregrijavanja jer je zahtijevao napajanje bez ventilatora koji bi ga hladio.


 

Montserrat Caballe

Montserrat Caballe rođena je 12. travnja 1933. godine u Barceloni. Bila je operna pjevačica. U Barceloni se školovala na Conservatori Superior de Música del Liceu usavršavajući tehniku bel canta (lijepog pjevanja) pod mentorstvom Eugenia Kemmenyja. Godine 1956. pridružuje se operi u Baselu, gdje je godinu dana poslije debitirala ulogom Mimi u Puccinievoj operi La Boheme. U sezoni 1960./1961. bila je angažirana u operi u Bremenu, gdje proširuje svoj repertoar. Vratila se u Barcelonu 1962. godine, gdje je prvi put nastupila u Gran Teatre del Liceu u Arabelli Richarda Straussa. Uspon njene karijere započinje 1965. kada je u njujorškom Carnegie Hallu zamijenila privremeno spriječenu Marlyn Horne u Donizettijevoj operi Lucrezia Borgia a za taj ju je nastup oduševljena publika nagradila 25-minutnim ovacijama. 1988. u duetu s Freddiem Mercuryjem snimila je hit Barcelona, koji se iste godine našao i na istoimenom albumu grupe Queen. Ta je pjesma 1992. postala i službenom himnom ljetnih Olimpijskih igara u Barceloni, a Montserrat Caballé učinila popularnom i među publikom koja ne posjećuje kazalište. 1964. godine se udala za tenora Bernabea Martija,s kojim ima kćer Montserrat Marti i sina Bernabe Marti Jr. Nažalost,umrla je 6. listopada 2018. Imala je oko 32 pjesme, a neke od njih su:
  • Barcelona
  • The Golden Boy
  • Norma "Casta diva"
  • Guide Me Home
  • How Can I Go On

subota, 15. prosinca 2018.

Evita Peron

Evita Peron rođena je 7. svibnja 1919. Bila je argetinska glumica i poltičarka,poznata kao žena argetinskog predsjednika Juana Perona. Rođena je u mjestu Los Toldos kao nezakonito dijete kuharice i zemljoposjednika, te je s 15 godina otišla u Buenos Aires da se okuša kao glumica i zabavljačica.S vremenom je stekla popularnost i postala suvlasnicom radio-stanice te na jednom dobrotvornom balu srela generala Perona za koga se  1945. godine udala. Za vrijeme predsjedničke kampanje je koristila svoju popularnost i skromno porijeklo kako bi mužu donijela glasove među argentinskom sirotinjom.Nakon što je Peron dobio izbore i preuzeo vlast Evita je postala jedna od najvećih ikona i najpopularnijih ličnosti u argentinskoj povijesti.Pomagala je siromašnima i zauzimala se za prava žena. Nažalost umrla je od raka 1952. O njoj je napravljen film. Film Evita snimljen je 1996. godine,režirao ga je Alan Parker. Evitu glumi Maddona, a Juana glumi Jonathan Pryce.






























srijeda, 14. studenoga 2018.

Mel Gibson

Mel Gibson
Mel Gibson 1990
Mel Gibson je američki-australski redatelj, glumac i producent. Rodio se 3.siječnja 1956 u Peeksikllu.Glumio je u Pobješnjeli Max, Smrtonosno oružje i Bounty. Režirao je film Hrabro srce. Režijom tog filma postao je šesti glumac koji je postao redatelj i dobi Oscara za režiju. 2004 je režirao biblijski spektakl  Pasija .S prvom ženom ima sedmero djece.

srijeda, 17. listopada 2018.

Proba

Luka na prvenstvu
Nogometnu karijeru započeo je u mlađim uzrastima NK Zadar, a 2000. godine prešao je u GNK Dinamo gdje je, preko posudbi u Zrinjskom iz Mostara i Interu iz Zaprešića, izborio mjesto u prvih jedanaest zagrebačkih plavih. S Dinamom je uzastopce osvojio tri naslova državnoga prvaka (2006., 2007. i 2008.) te dva naslova pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa (2007. i 2008.). Tomu je pridodao i jedan osvojeni Superkup iz 2006. godine. Također je dobitnik godišnje nagrade Sportskih novosti za najboljeg igrača Prve hrvatske nogometne lige, koja mu je dodijeljena 2008. godine.[10] Dobitnik je i nagrade za najveću nadu hrvatskoga nogometa koju mu je 21. prosinca 2004. godine dodijelio Večernji list.[11]
Dana 15. svibnja 2008. godine prodan je engleskom prvoligašu Tottenham Hotspuru za 16,5 milijuna funti, čime je izjednačio rekordni iznos koji je klub prethodno platio za napadača Darrena Benta.[12] Iako u početku nije bilježio dobru natjecateljsku formu, po dolasku novog menadžera na klupu Tottenhama, Harryja Redknappa, Modrić je postao ključni igrač svoje momčadi. Prvi značajan uspjeh s londonskim klubom napravio je već u svojoj prvoj sezoni kada je Tottenham izgubio finalnu utakmicu engleskog Liga kupa od Chelseaja nakon izvođenja jedanaesteraca.
Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju nastupio je na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj, na Europskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj te na Europskom prvenstvu 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Odličnim je igrama u dresu nacionalne vrste zaslužio epitet najvažnijeg igrača tadašnjega izbornika Slavena Bilića.